T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRIKKALE / ÇELEBİ - Çelebi Ortaokulu

Değerler Eğitiminde "Sosyal Medya"

Okulumuzda değerler eğitimi uygulaması başlattık. Her ay belirlediğimiz bir konu üzerine çeşitli etkinlikler planlayacağız. Şubat ayı için sosyal medya konusunu seçtik. Sosyal medya bağımlılığı nedir, sosyal medya kullnımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir vb. bilgilendirici pano çalışması yapılmıştır. Sosyal medyanın zararları ve insanlar üzerindeki etkisi üzerine kısa filmler izlenmiştir. Öğrencilerimiz arasında sosyal medya bağımlılığı ile slogan yarışması başlatılmıştır.

 

Bağımlılık türleri arasında alkol, sigara ve uyuşturucu gibi herhangi bir maddeye yönelik bağımlılık olabileceği gibi, yeme-içme, alışveriş ve teknoloji gibi davranışsal bağımlılıklar da vardır. Günümüzde çocuk ve ergenlerde teknoloji bağımlılığının alt türlerinden olan sosyal medya bağımlılığının çok fazla yaygınlaştığını görüyoruz.

 

KİMLER DAHA ÇOK RİSK ALTINDA?
Teknoloji bağımlılığının alt türlerinden olan sosyal medya bağımlısı olma ihtimali daha yüksek olan risk altında çocuk ve ergenler bulunuyor. Daha çok risk altında olan bireylerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Teknolojiyi bilinçsizce kullananlar
- Sosyal ilişkilerinde problem yaşayanlar
- Olumsuz ve bağımlı arkadaş çevresi olanlar
- Aile içi çatışma yaşayanlar
- Akademik başarısı düşük olanlar
- Spor, sanat ve kültürel etkinliklere ilgi duymayanlar

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun açıkladığı kurallara göre, çocuklar 13 yaşından önce sosyal medya profili oluşturmamalıdır. Ebeveynlerin de çocukları için sosyal medyada profil oluşturmaları çok uygun ve doğru değildir çünkü o profil üzerindeki bilgilerin daha sonra kötüye kullanımı mümkün olabilir

18-02-202218-02-202218-02-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.02.2022 - Güncelleme: 18.02.2022 14:57 - Görüntülenme: 410
  Beğen | 1  kişi beğendi